musim2 durian ni..umah asyik bau durian jek..jenuh kene bukak tingkap n pintu kasi bau keluar hihihi
smlm makan durian lagi... tapi sebab budak2 ni kekadang elergik kat durian..ate teman buat le tenguli..boleh colek2 ngan roti.. jgn kome salah sebut plak kang jadi tenggiling plak. hehee
tenguli ni nama saintifik bagi kuah durian..kitorg kat perak takde nye ngengade nak sebut kuah durian. meh nak tunjuk sket camne nak masak kuah durian ni
memula...kene le ade buah doyannye dulu..agak2 lebih tak larat nak makan ataupun yang da kembang2 tu bleh le buat kuah
pastu mesti ada santan.. daun pandan jauh ketengah jgn lupe...kasi wangi sket
campur semua dlm periuk ..kitorg org perak suker manis sket..so tamboh le gula barang 2-3 sudu. pastu kitorg suke boh gula merah..kasi warna perang2 sket..tapi takde plak gula merah.. so putih jek le ..cam kuah durian key el..make sure kacau2 sket..kang santan dia tak sebati plak
bior dia menggelegak.. pastu tutup api.
yezza ..ready to be served..
n ini jelah yang tinggal ....
0 comments:
Post a Comment